Predikaten

Voor NAS geregistreerde hengsten, merries en ruinen zijn er verschillende predikaten te behalen. Hieronder staan de te behalen predikaten vanuit de reglementen toegelicht.

STER

  • Merries ingeschreven in het Hoofdstamboek of Stamboek worden bij het behalen van een 1e stamboekpremie ster verklaard.
  • Ruinen ingeschreven in het ruinenboek worden bij het behalen van een 1e stamboekpremie ster verklaard, mits zij hebben ingeschreven gestaan in het veulenboek (hulpveulenboek).
  • Merries ingeschreven in het Hulpstamboek of Registerstamboek worden bij het behalen van een 1e stamboekpremie ster verklaard, indien ouders en grootouders geregistreerd zijn bij een erkend stamboek. Ouders dienen opgenomen te zijn.

Merries en ruinen welke de ongewenste kleureigenschappen voeren zoals omschreven in art 2b  van het stamboekreglement en art. 8 van het keuringsreglement komen NIET in aanmerking voor sterverklaring

KEUR

  • Aan Stermerries die een I.B.O.P. B. met 77 punten en geen punt lager dan een 6 hebben behaald; en een eigen eerste premie veulen getoond hebben van een goedgekeurde hengst kan het keurpredikaat worden toegekend. In plaats van een veulen is een sterdochter, of een sterruin ook voldoende.
  • Goedgekeurde hengsten die een I.B.O.P. B met 77 punten en geen cijfer lager dan een 6 hebben behaald, voor het leven zijn goedgekeurd en 1e premie hebben behaald.  

Men kan 3 proeven afleggen; een zadelproef, een aangespannen proef of een recreatieproef (tenminste A). In plaats van een I.B.O.P. B met 77 punten en geen punt lager dan een 6, is het ook voldoende als de stermerrie of hengst startgerechtigd is in de M-klasse met 5 winstpunten in één van de categorieën; springen, samengesteld, dressuur of mennen. In de categorie mennen kan de klasse M gelijkgesteld worden aan klasse 3.

FOKPREDIKAAT

A, B, of C klasseNa stamboekopname (en/of veterinair goedgekeurde volledig beoordeelde hengsten op HK of Na- en Herkeuring) van minimaal 7 nakomelingen van de voor het leven goedgekeurde hengst, wordt de hengst voorzien van een Fokpredikaat A, B of C klasse. De hengst krijgt het fokpredikaat toegekend en uitgereikt op de hengstenkeuring. Alle positieve en negatieve beoordelingen van de nakomelingen worden meegenomen door de hengstencommissie bij het vaststellen van de fokklasse. De rapportage wordt voor 1 oktober van het jaar verstrekt aan de eigenaar van de hengst.

PREFERENTSCHAP

  • Merries van 8 jaar of ouder met minstens drie afstammelingen die bekroond zijn met een eerste of tweede premie, waarvan er twee op driejarige of oudere leeftijd een eerste premie behaald moeten hebben. Een goedgekeurde zoon telt voor een eerste premie.
  • Hengsten bij het behalen van 15 punten met inbegrip van minimaal 1 goedgekeurde zoon, indien zij voor het leven zijn goedgekeurd. Bij het behalen van 30 punten zonder goedgekeurde zoon indien zij voor het leven zijn goedgekeurd.

De punten kunnen op onderstaande manier worden verzameld.
Een goedgekeurde zoon: 3 punten
Een keurmerrie: 3 punten 
Een stermerrie: 2 punten
Een sterruin: 2 punten 
Een 3e bezichtigingshengst: 1 punt

PRESTATIESCHAP

S(Sport)Z mennen met 1 winstpunt. 
Z dressuur met 1 winstpunt. 
Z springen met 1 winstpunt. 
Z samengesteld met 1 winstpunt.
D.E.R. Dutch Endurance Riders N.V.L.R. Ned. Ver. Lange Afstand Ruiters. Gekwalificeerd in klasse IV.  I.B.O.P. A of AA hebben behaald alleen voor mini’s.

Deze voorwaarden gelden voor merries, hengsten en ruinen in de grote en kleine maat. Voor de mini- en kleine maat t/m 1.18 geldt: de in hun categorie hoogst haalbare klasse met 5 winstpunten, indien deze lager is dan de klasse Z.

PRESTATIESCHAP A(Afstammelingen)

Merries met 2 geregistreerde kinderen die bij een basiswedstrijdorganisatie tenminste een M-klassering met 5 winstpunten in één van de disciplines: dressuur, springen, samengestelde wedstrijd mennen hebben behaald.  I.B.O.P.  A of AA. hebben behaald alleen voor mini's

Copyright Nederlands Appaloosa Stamboek | Realisatie: Horsedesign.nl